јул 31 2018

Janović sa reprezentacijom na takmičenju vazduhoplovnih modelara Evrope

Istorijski uspeh modelara. Srbija je najbolja reprezentacija Evrope u vazduhoplovnom modelarstvu, zlatna i srebrna medalja u ekipnom i srebrna u pojedinačnoim plasmanu.

Janović Stevan član reprezentacije Srbije iz Aerokluba ,,Sombor,, osvojio je srebrnu medalju u ekipnom plasmanu sa dvojicom kolega u klasi modela F1C (penjači).

Evropsko prvenstvo u vazduhoplovnom modelarstvu u kategoriji slobodnoletećih modela održana je u mađarskom gradu Senteš od 23. do 29. jula 2018. Reprezentacija Srbije učestvovala je sa devet takmičara, u tri klase po troje u ekipi i to u klasi F1A (jedrilice), F1B (modeli na pogon gumom) i F1C (modeli na pogon SUS motora). Janović Stevan je sa tročlanom ekipom u klasi F1C osvojio srebro.

Slobodnoleteći modeli su najmasovnija grupacija u vazduhoplovnom modelarstvu. Oni lete slobodno na velikim površinama, bez ikakvog uticaja sa strane, a na takmičenjima se meri vreme leta u 7 startova, a model treba vratiti nakon svakog leta sa više kilometara udaljenosti zavisno od jačine vetra. Zbog jakog vetra prvog takmičarskog dana modelari su prešli i do 30 km. Iz tih razloga 7 regularnih startova i dva dodatna starta (doigravanje) traje od 07 do 20 sati. Takmičenje u Sentešu je održano u zaštičenoj oblasti (pustari) na livadi veličine 8×6 km.

Na poziv organizatora Evropskog prvenstva deo sudiske ekipe našeg Aerokluba od 5 članova učestvovala je u merenju vremena leta modela u dva takmičarska dana. Na velikim takmičenjima svakoj državnoj ekipi vreme leta modela mere dvoje sudija. Oboje sa štopericom i dvogledom u ruci, stim da najmanje jedan od njih mora imati dvogled sa stalkom. Vreme se meri u sekundama, a svaka sekunda je jedan bod.

Nakon više od dve decenije padobranska ekipa Aerokluba ,,Sombor,, učestvovala je na jednom međunarodnom takmičenju. Do sada smo naime imali samo pojedinačne takmičare. Na padobranskom kupu u Vukovaru u organizaciji Aerokluba ,,Borovo,, učestvovali su ekipe iz pet zemalja Mađarske, BiH, Slovenije, Srbije i Hrvatske. Disciplina skokovi na cilj sa 1.000 m. Naša članica Gitel Ina osvojila je prvo mesto i zlatnu medalju u ukupnom plasmanu u mešovitoj konkurenciji (muški-ženski), a ekipno su osvojili treće mesto i pehar. Pored Ine u ekipi su učestvovali Terzić Slobodan i Žmirić Igor.

Оставите одговор

Your email address will not be published.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com