јул 22 2020

ПОНАШАЈМО СЕ ОДГОВОРНО И ДРЖИМО СОЦИЈАЛНУ ДИСТАНЦУ

С обзиром на то да је епидемиолошка ситуација у граду озбиљна, Штаб за ванредне ситуације Града Сомбора је доношењем досадашњих мера покушао да спречи даље размере ширења епидемије корона вируса.

Из тог разлога потребно је да се грађани придржавају првенствено мера личне заштите, а затим осталих мера којима једино можемо да избегнемо даље ширење заразе.

Град Сомбор апелује на грађане да на јавним местима у затвореном простору носе заштитне маске и одржавају међусобно растојање од најмање 1,5 метар, као и на отвореном простору уколико није могуће одржати растојање између два лица од најмање 1,5 метар. Заштитне маске су обавезне и у затвореним просторијама радних организација, трговинским и угоститељским објектима, пијацама, кладионицама, јавном превозу и таксију  уз придржавање социјалне дистанце од 1,5м.

Подсећамо да су забрањена јавна окупљања у затвореном и  отвореном простору, као и организовање свечаности, свадби, прослава, културних, спортских и других забавних манифестација, као и прославе и породична окупљања у угоститељским и другим објектима. Јавним  окупљањем сматрају се и коришћења паркова, дечјих и рекреационих игралишта, скејт паркова, фитнес мобилијара и слично.

Обустављен је рад градских јавних купалишта (отворени базен и „Штранд“ ) и других јавних купалишта на територији града Сомбора. Ограничен је рад угоститељских објеката до 23 часа.

У објектима јавне намене, радним организацијама, угоститељским и трговинским објектима обавезно је постављање дезобаријера и дезинфекција руку.

Контролом је утврђено да се правна лица и предузетници (угоститељски објекти, трговински објекти, кладионице и др.) не придржавају  мера и одлука  које су донете од стране Штаб за ванредне ситуације Града Сомбора и Владе Републике Србије (организовање процеса рада који обезбеђује одржавање физичке дистанце, односно међусобног растојања између два лица од најмање два метра, обавезна употреба заштитних средстава тј. маски од стране запослених и корисника услуга и др.), а за које непридржавање односно спровођење мера је прописана новчана казан у износу од 50.000 до 2.000.0000 динара.

Град Сомбор упућује напомену свим угоститељским објектима да се придржавају  донетих мера о радном времену и мерама превенције, уз напомену да ће они који се не буду придржавали мера бити затворени од стране надлежне инспекције.

Такође, град Сомбор упућује напомену и свим лицима  која су упућена на лечење и изолацију у кућним условима  у трајању од 14 дана (лица код којих је тестирањем утврђено присуство вируса SARS-CoV-2, а код којих није утврђено присуство ниједног симптома и/или знака болести COVID-19 или се испољавају врло благи симптоми и/или знаци болести COVID-19),  да се придржавају мера изолације. Контролу придржавања мере изолације вршиће припадници органа државне управе надлежног за унутрашње послове.

Градски штаб за ванредне ситуације биће у сталном заседању, а и даље ће пратити ситуацију у граду. У складу са тим ће евентуално бити и пооштраване мере уколико се постојеће не покажу довољно ефикасним (забрана рада пијаца, затварање кладионица, затварање свих угоститељских објеката и забрана рада до даљњег и др.), а крајња мера је проглашење ванредне ситуације које би  неповољно утицало на привреду и економију града.

Будите одговорни, савесни и солидарни. Поштујте мере и држите социјалну дистанцу.

„СомБОРЦИ носите маску,покажимо свима!“

сомбор.рс

Оставите одговор

Your email address will not be published.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com