јул 29 2020

Stojnić se vratio drugim mestom i majicom u Bugarskoj

Bugarsko poznato skijaliste Bansko, prethodnog vikenda je bilo jedno od retkih domacina, prvih povratnickih biciklistickih takmicenja u kalendaru svetske biciklisticke unije. Medjunarodna dvodnevna trka „Putevima Rimljana“, okupila je seniore iz 15 zemalja, a medju njima su bili i reprezentativci Srbije. U nacionalnom sastavu  ponovo je bio i najbolji srpski biciklista, Somborac, Veljko Stojnic. Stojnic se od marta nalazi i trenira u Somboru, gde se morao vratiti zbog svetske pandemije i to direktno sa svog premijernog nastupa na trkama iz World tour kalendara, trci oko Emirata. Podsecanje da je tada pored premijere u trci najviseg svetskog ranga, sto samo po sebi predstavlja svojevrsan podvig, Stojnic tada osvojio i istorijsku prvu srpsku world tour majicu, ostvarivsi jedan od najvecih uspeha naseg biciklizma ikada.

U toku dva dana trkanja u Banskom, tokom ptehodnog vikenda, Stojnic je apsolutno dominirao i pokazao zasto je tek 4 srpski profesionalac u 100 godina dugoj istoriji naseg biciklizma. Momak koji je do pre 3 godine bio alfa i omega somborskog biciklistickog kluba S TEAM u kom je i potekao i afirmisao se, na trci u Banskom je osvojio 4. i 2. mesto po etapama, 2. mesto u generalnom plasmanu, gde mu je pobeda izmakla za samo 4 sekunde, te belu majicu, majicu namenjenu za najboljeg mladog vozaca u trci. Jos impresivnije su delovali njegovi napadi u poslednjim  kilometrema  i to u obe trke, kada je skokovima pokusavao da trku resi u maniru „sam protiv svih“, sto mu je u drugoj etapi zamalo i uspelo. Zbirno, upisao je jos jedan neverovatan nastup u svom nacionalnom dresu.
Ove nedelje Veljko ce sa reprezentacijom nastupiti i na drugoj etapnoj trci u Bugarskoj, 40. izdanju trke kroz Bugarsku, cuvenoj Obikolki. Krajem narednog meseca, na trci kroz Madjarsku, planiran mu je povratnicki nastup za njegov italijanski profi tim Vini Zabu KTM.
Nastupom u Madjarskoj trebao bi da krene u pohod na svoje mesto u timu, za cuveni Giro di Italija, koji je zbog pandemije pomeren za oktobar.
Srpski biciklizam na cuvenom Giru imao je samo jednog ucesnika u 100 godina dugoj istoriji trke, u vidu nastupa Sase Gajicica, koji ga je jedini startovao 2002. godine.

Оставите одговор

Your email address will not be published.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com